Blog

door Joyce Lammers 04 apr., 2022
Zoet, zoeter, zoetst Suiker is een koolhydraat. Naast vetten en eiwitten vormen ze de bouwstoffen voor ons lichaam. Suiker heeft in ons dagelijks eetpatroon een grote rol ingenomen. Naast bouwstof is het een smaakmaker en sfeermaker. Een schepje suiker geeft een gerecht net dat beetje extra. Het is niet meer weg te denken als conserveermiddel. Jam is daar een goed voorbeeld van. Bij een suikergehalte van 62% zal het fruit niet meer bederven omdat bacteriën in zo’n zoete omgeving geen kans meer hebben zich te vermenigvuldigen. Het zorgt er dus voor dat een product langer houdbaar blijft. We hebben suiker dus nodig! Wat doet suiker in ons lichaam? Suikers kunnen van nature aanwezig zijn in voeding (fruit, groente, sappen, melk) of zijn toegevoegd aan onze voeding. Het lichaam ziet het verschil niet. Suiker is suiker. Alle suikers worden door het lichaam op dezelfde manier verwerkt. Ze worden door het lichaam afgebroken tot glucose, de brandstof voor ons lichaam en leveren dezelfde hoeveelheid calorieën. Dan zou je denken: “Ok, doe mij maar een stuk appeltaart ipv een appel.” Zo werkt het natuurlijk niet. Van nature aanwezige suikers zijn veel gezonder dan de toegevoegde geraffineerde suikers. De suikers uit een appel gaan vergezeld met gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Bij het eten van een stuk appeltaart komen er vele ongezonde lege voedingsstoffen bij! What’s in a name? Suikers vermijden is niet makkelijk. Het is daarom belangrijk om goed etiketten te lezen en naar de ingrediënten te kijken. Suiker heeft veel schuilnamen: dextrose, glucose, glucose-fructosestroop, honing, maisstroop, melasse, maltose, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker etc. Er zijn zeker meer dan 50 namen voor suiker. Door je daar bewust van te zijn en de etiketten te lezen krijg je inzicht in hoeveel suiker je binnen krijgt. En ongemerkt is dat veel! Een handig ezelsbruggetje: alles wat eindigt op “ose” (glucose, fructose, maltose etc.), alles wat eindigt op stroop (glucose-fructosestroop), siroop, honing of nectar. En natuurlijk waar het woord suiker zelf in staat (rietsuiker, invertsuiker, vanillesuiker). Bij ingrediënten staat het op volgorde van hoeveelheid. Begint het dus zo: Ingrediënten: suiker, palmolie, cacao, etc. dan is het hoofdbestanddeel suiker. Het ingrediënt dat als laatste is genoemd zit er dus het minste in. Koolhydraten, waarvan suikers Etiketten lezen, hoe doe je dat dan? We weten nu waar we op moeten letten bij ingrediënten, maar dan hebben we nog de voedingswaardetabel. Energie (kcal), vetten, (waarvan verzadigde), eiwitten, vitaminen, mineralen, vezels en natuurlijk de koolhydraten kun je aflezen. Bij koolhydraten staan er 2 waardes vermeld. Koolhydraten en koolhydraten, waarvan suikers. Als voorbeeld de welbekende Nutella. Koolhydraten per 100 gr. 57,6 gram. Koolhydraten waarvan suikers 56,8 gram. Als je dan kijkt bij ingrediënten staat daar suiker als hoofdbestanddeel. Bij pindakaas: koolhydraten per 100 gr. 15 gram. Koolhydraten waarvan suikers 10 gr. Als je dan kijkt bij de ingrediënten zie je dextrose staan. Is er bij de ingrediënten suiker of een afgeleide naam daarvan vermeld dan weet je dus dat er toegevoegde (slechte) suikers in zitten. Zie je bij de ingrediënten geen suiker of een afgeleide naam staan maar staat er in de voedingswaardetabel wel koolhydraten waarvan suikers dan zijn dat (goede) natuurlijke suikers. Pas op voor het woordje “natuurlijke suikers” bij ingrediënten. Dit zijn vaak sterk geconcentreerde vruchtensapconcentraten (en dus sterk geconcentreerde suikers). Eat less sugar, you’re sweet enough allready! Joyce Lammers-Kruger voedingsdeskundige/gewichtsconsulente/coach (aangesloten als voorlichter bij stichting Kind & Voeding)
Meer posts

later volgt meer!

door Joyce Lammers 04 apr., 2022
Zoet, zoeter, zoetst Suiker is een koolhydraat. Naast vetten en eiwitten vormen ze de bouwstoffen voor ons lichaam. Suiker heeft in ons dagelijks eetpatroon een grote rol ingenomen. Naast bouwstof is het een smaakmaker en sfeermaker. Een schepje suiker geeft een gerecht net dat beetje extra. Het is niet meer weg te denken als conserveermiddel. Jam is daar een goed voorbeeld van. Bij een suikergehalte van 62% zal het fruit niet meer bederven omdat bacteriën in zo’n zoete omgeving geen kans meer hebben zich te vermenigvuldigen. Het zorgt er dus voor dat een product langer houdbaar blijft. We hebben suiker dus nodig! Wat doet suiker in ons lichaam? Suikers kunnen van nature aanwezig zijn in voeding (fruit, groente, sappen, melk) of zijn toegevoegd aan onze voeding. Het lichaam ziet het verschil niet. Suiker is suiker. Alle suikers worden door het lichaam op dezelfde manier verwerkt. Ze worden door het lichaam afgebroken tot glucose, de brandstof voor ons lichaam en leveren dezelfde hoeveelheid calorieën. Dan zou je denken: “Ok, doe mij maar een stuk appeltaart ipv een appel.” Zo werkt het natuurlijk niet. Van nature aanwezige suikers zijn veel gezonder dan de toegevoegde geraffineerde suikers. De suikers uit een appel gaan vergezeld met gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Bij het eten van een stuk appeltaart komen er vele ongezonde lege voedingsstoffen bij! What’s in a name? Suikers vermijden is niet makkelijk. Het is daarom belangrijk om goed etiketten te lezen en naar de ingrediënten te kijken. Suiker heeft veel schuilnamen: dextrose, glucose, glucose-fructosestroop, honing, maisstroop, melasse, maltose, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker etc. Er zijn zeker meer dan 50 namen voor suiker. Door je daar bewust van te zijn en de etiketten te lezen krijg je inzicht in hoeveel suiker je binnen krijgt. En ongemerkt is dat veel! Een handig ezelsbruggetje: alles wat eindigt op “ose” (glucose, fructose, maltose etc.), alles wat eindigt op stroop (glucose-fructosestroop), siroop, honing of nectar. En natuurlijk waar het woord suiker zelf in staat (rietsuiker, invertsuiker, vanillesuiker). Bij ingrediënten staat het op volgorde van hoeveelheid. Begint het dus zo: Ingrediënten: suiker, palmolie, cacao, etc. dan is het hoofdbestanddeel suiker. Het ingrediënt dat als laatste is genoemd zit er dus het minste in. Koolhydraten, waarvan suikers Etiketten lezen, hoe doe je dat dan? We weten nu waar we op moeten letten bij ingrediënten, maar dan hebben we nog de voedingswaardetabel. Energie (kcal), vetten, (waarvan verzadigde), eiwitten, vitaminen, mineralen, vezels en natuurlijk de koolhydraten kun je aflezen. Bij koolhydraten staan er 2 waardes vermeld. Koolhydraten en koolhydraten, waarvan suikers. Als voorbeeld de welbekende Nutella. Koolhydraten per 100 gr. 57,6 gram. Koolhydraten waarvan suikers 56,8 gram. Als je dan kijkt bij ingrediënten staat daar suiker als hoofdbestanddeel. Bij pindakaas: koolhydraten per 100 gr. 15 gram. Koolhydraten waarvan suikers 10 gr. Als je dan kijkt bij de ingrediënten zie je dextrose staan. Is er bij de ingrediënten suiker of een afgeleide naam daarvan vermeld dan weet je dus dat er toegevoegde (slechte) suikers in zitten. Zie je bij de ingrediënten geen suiker of een afgeleide naam staan maar staat er in de voedingswaardetabel wel koolhydraten waarvan suikers dan zijn dat (goede) natuurlijke suikers. Pas op voor het woordje “natuurlijke suikers” bij ingrediënten. Dit zijn vaak sterk geconcentreerde vruchtensapconcentraten (en dus sterk geconcentreerde suikers). Eat less sugar, you’re sweet enough allready! Joyce Lammers-Kruger voedingsdeskundige/gewichtsconsulente/coach (aangesloten als voorlichter bij stichting Kind & Voeding)
Meer posts
Share by: